Mr. Olympia anses vara den mest prestigefulla tävlingen inom bodybuilding och sedan 1999 arrangeras denna tävling i Las Vegas.

Den första Mr. Olympia gick av stapeln 1965 och hölls då i New York. Under åren har tävlingen arrangerats över i princip hela världen från Göteborg till Sydney. Men sedan 1999 har tävlingen ”hitta hem” till Las Vegas och under en vecka i september invaderas staden av både kroppsbyggare och företag som är verksamma inom träning och kosttillskott.

Den mest berömda vinnare av Mr. Olympia är nog trots allt Arnold Schwarzenegger som vann tävlingen hela sju gånger. Han är dock inte den som vunnit tävlingen flest gånger då både Lee Haney och Ronnie Coleman vunnit Mr. Olympia åtta gånger.

Mr. Olympia i populärkulturen

Två mycket berömda filmer har gjorts om Mr. Olympia och i den första, som hette Pumping Iron, får vi följa Arnold Schwarzeneggers laddning inför tävlingen som det året hölls i Pretoria. Inte helt otippat vinner Arnold och filmen blir lite av hans genombrott inför den större massan.

2013 kom Generation Iron som på sätt och vis är en uppföljare till den tidigare succéfilmen. Arnold gör ett gästspel även i denna film även om fokus är på Kai Greene och Phil Heath. Den sistnämnde har vunnit tävlingen de senaste 4 åren och i filmen får vi följa deras förberedelser samt själva tävlingen som avgörs i Orleans Arena, Las Vegas.

Phil Heath i Las Vegas
Phil Heath – vinnare 2011-2014

Besök Las Vegas

Om du planerar att se Mr.Olympia på plats gäller det att vara ute i god tid med att boka biljetter till själva tävlingen. Att hitta ett hotell är däremot relativt enkelt då hela staden är mer eller mindre uppbyggd runt turism. Det stora hotellen som finns längs med Las Vegas huvudgata är relativt dyra men det finns även ett ganska bra utbud av billiga hotell i Las Vegas om du inte behöver bo ”mitt i smeten”.

Om du inte har möjlighet att vara på plats i Las Vegas under själva tävlingen kan de vara lite knepigt att se tävlingen live då den inte sänds på några svenska kanaler men letar du runt lite går det naturligtvis hitta en livestream av detta event.