Som cyklist är man sårbar i trafiken jämfört med bilister. Således gäller det att var extra försiktig när man är ute och cyklar, särskilt i större städer där cyklister och bilister delar vägar.

Det kan kännas ganska farligt att cykla i trafiken ibland, men det finns en del saker man kan tänka på för att det ska bli lite säkrare. Bland annat gäller det att försöka sätta sig in i hur bilisterna tänker och vad de ser. Det här kan vara lite svårt som cyklist om man ännu inte har körkort. Självklart gäller alltid den viktigaste regeln: Bär hjälm!

Ha en mobilhållare

Om du är ute och cyklar och behöver kolla vägen, kan det innebära livsfara att fram en GPS eller kartor på mobilen. Som nämnt ovan drabbas just cyklister i hög grad av skador i trafiken. Säkerheten alltså inte något man bör tumma på.

 

Precis som bilister behöver även cyklister ibland orientera sig med hjälp av en GPS eller kartorna i mobilen. Med en bra mobilhållare för cykel behöver man som cyklist inte kompromissa med säkerheten.

 

Ha koll på tillbehören

Det här kan vara nog så viktigt om man cyklar i storstäderna, men även om man semestrar på cykeln och tar långa turer. Att till exempel ha liten väska med plåster, kanske någon armékniv och annat som kan tänkas behövas är lätt att införskaffa, samtidigt som det ger stor trygghet under cykelturen.

 

Till exempel kan armékniv vara utrustad med allt från förstoringsglas och pincetter, till mejslar och kapsylöppnare. Dylik utrustning kan handlas online, till exempel hos Förstoringsglas.se, eller i friluftsbutiker.

När bilen framför dig ska svänga höger

När bilen framför eller bredvid dig ska svänga höger, behöver den vänta med högersvängen till dess att du har passerat. Det är dock förhållandevis ofta som bilister missar detta. Det här gäller framförallt i storstäderna, där bilisterna redan har mycket att tänka på. Lägg där till att bilisten kan vara en ovan förare och att rusningstid kan råda.

 

Att bilen svänger höger utan att kolla cykelfilen bakom sig är en vanlig fara för cyklister. Att cyklister toppar olycksstatistiken finns det många undersökningar som visar. Alltså bör det verkligen understrykas att man bör tänka på säkerheten särskilt mycket när man är ute i trafiken och cyklar.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *