Vet mer om Woody AllenManusförfattare, filmregissör, skådespelare, komiker och musiker. Meriterna hos den fyrfaldigt Oscarsbelönade 81-åriga New York-bon är många. Redan som 15-åring påbörjade han år 1950 en karriär som fortfarande lever i allra högsta grad.

Bland framtida projekt har han till exempel talat om att göra en film om hur jazzen uppstod i New Orleans. Dock har han även sagt att det är osannolikt att den filmen någonsin blir gjord av det enkla skälet att det skulle bli för dyrt.

Växte upp i Brooklyn

Woody Allen föddes i Brooklyn. Större delen av uppväxten spenderade han i området Midwood i Brooklyn. Hans mor, Nettie, jobbade med bokföring hos hennes familjs charkuteri, medan pappan (Martin) arbetade som servitör och hos en juvelerare.

Namnet Woody Allen är taget. Han föddes som Allan Stewart Konigsberg, men skulle komm att ta namnet Heywood Allen i sena tonåren. Därefter började han kalla sig för Woody.

Karriären tog fart med skrivandet

Det var som skribent och manusförfattare som Woodys karriär skulle börja ta fart. I femtonårsåldern började han att skriva vitsar och kortare skämt. Materialet skickade han senare in till olika etablerade manusförfattare på Broadway. Så småningom fick han gensvar och blev introducerad för fler aktörer i New Yorks filmscen.

Vid 19 års ålder blev han inbjuden till det stora tv-bolaget NBC:s ”Writer’s Development Program”. Efter det följde en anställning hos The NBC Comedy Hour i Los Angeles. Därefter fick en anställning som manusförfattare på heltid hos komikern Herb Shriner, med en blygsam lön på 25 amerikanska dollar i veckan. Den här summan skulle dock komma att höjas rejält när han började arbeta i kulisserna bakom The Ed Sullivan show och andra talkshower. Här hade en veckolön på 1 500 amerikanska dollar i veckan – och tjänade nu mer än båda sina föräldrar tillsammans.

Uppmärksammade verk

Woody Allen har under sin karriär gjort flera verk som fått stor spridning och blivit hyllade och kritikerrosade över hela världen. Till exempel:

  • Annie Hall. En romantisk komedi som ansågs nyskapande när den släpptes. Till exempel pratar skådespelarna ibland direkt in i kameran, vilket inte var särskilt vanligt 1977 när filmen kom. Woody Allen vann med Annie Hall en Oscar för bästa regi och blev nominerad för kategorin ”Bästa manliga huvudroll” och blev därmed en av de mest kända personer i New York.
  • Även Manhattan är en romantisk komedi, även om den har lite mer drama i sig än Annie Hall. Filmen är helt i svartvitt och skrevs och regisserades av Woody, som dessutom spelar huvudrollen. Filmen handlar om hur Woodys karaktär lämnades av sin fru för en kvinna. Manhattan nominerades till två Oscars, men vann ingen av dem.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *