En vecka under året blir det lite extra intressant och livligt i de östra delarna av Skåne. Under den årliga konstrundan valfärdar människor mellan alla de små ateljéerna på Österlen och sällan är det så många människor i rörelse i den annars relativt lugna delen av vårt sydligaste landskap.

Konstrundan på Österlen ligger normalt samma vecka som påsken och tanken är väldigt enkel. Under denna vecka öppnar alla konstnärer upp sina ateljéer (och i många fall sina hem) för allmänheten. Som besökare får du nästan alltid chans att prata med konstnären och det är inte ovanligt att man bilar runt mellan ett stort antal utställningar.

Konstrundan är mycket väl arrangerad och det finns kartor och vägbeskrivningar till de flesta utställningarna. Alla konstnärer är dock inte med i den “officiella rundan” men passar ändå på att skylta för sina verk och utställningar. För den som känner sig lite spontan är det mer eller mindre bara att sätta sig i bilen och åka runt och för eller senare kommer du att åka förbi en intressant utställning.

Hotell & boende

Många som besöker utställningarna under konstrundan är boende på Österlen eller har sommarboende här. Det kommer dock en stor del turister för detta evenemang som i de flesta fall behöver ett hotell eller vandrarhem. Det större orterna på Österlen, som också har ett relativt bra utbud av hotell, är Simrishamn och Tomelilla.

Simrishamn

Simrishamn är, med sina knappa 10 000 invånare, den största orten på Österlen. Här finns det relativt många hotell och även en del mindre vandrarhem. Gemensamt för hotellen är att de är mindre och inte har speciellt många rum. Även om Simrishamn är den största orten på Österlen är det fortfarande en mysig plats som de flesta besökare uppskattar.

Väljer du ett hotell i Simrishamn har du nära till de flesta utställningarna. Du kan också koppla av på en av Simrishamns flera restauranger och kaféer kring hamnen.

Simrishamn
Simrishamn har ett bra utbud av restauranger

http://www.hotellsimrishamn.se/ hittar mer information om hotell i Simrishamn samt tips på saker att se och göra.

Tomelilla

Tomelilla ligger en bit in i landet och är lite mindre är Simrishamn. Även från Tomelilla har du nära till den stora majoriteten av utställningar under konstrundan. Hotellen i Tomelilla är inte speciellt många men för att vara Österlen måste ändå utbudet av hotell anses vara ok.

Planerar du att boka ett hotell i Tomelilla finner du mer info om utbudet och priser på http://hotelltomelilla.se/. Där finner du också information om orten och dess sevärdheter.

Oavsett var du planerar att bo under konstrundan är det en bra idé (eller faktiskt en nödvändighet) att boka ditt hotell eller boende i god tid. Denna vecka är nämligen en av de mest hektiska på Österlen och nästan alla hotell blir fullbokade.

Lycka till!